Gezinsinterventies: beter functioneren op korte termijn, minder symptomen op lange termijn

14-09-2018 653 keer bekeken 0 reacties

Een Engelse systematische review naar de effecten van gezinsinterventies laat zien dat gezinsinterventies patiënten op korte termijn beter laten functioneren en terugval verminderen. Bij voortgezette interventie blijken ook op lange termijn de symptomen te verminderen.

De interventies werden meestal per gezin aangeboden, maar soms ook aan meerdere gezinnen tegelijk. De belangrijkste componenten van de interventies waren psycho-educatie en het aanleren van probleemoplossende vaardigheden. Naast effecten voor patiënten werd ook gekeken naar effecten op gezinsniveau en voor verzorgers.

Patiënten in de groepen die gezinsinterventies hadden gekregen bleken voor de duur van de interventie beter te gaan functioneren en minder terugval te kennen. Alleen bij follow-up in de interventiegroepen was een significante vermindering in de symptomen te zien. De verzorgers in de interventiegroepen reageerden vaak minder emotioneel en communiceerden minder kritisch.

Lees hier de samenvatting. Download hier het hele artikel.

Claxton M, Onwumere J, Fornells-Ambrojo M. (2017). Do Family Interventions Improve Outcomes in Early Psychosis? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychol. 2017 Mar 27;8:371.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen