Kickboksen om weerbaarder te worden

11-06-2018 811 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de Netwerkconferentie van 2016 in Amsterdam hebben meerdere NVP-leden meegedaan aan een kickboksworkshop. In de Volkskrant van zaterdag 9 juni jl. (Sir Edmund, p. 54-57) stond een artikel over deze manier om mensen met psychosegevoeligheid weerbaarder te maken.

In het artikel komen Bertine de Vries, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, Marieke Pijnenborg, Bryan Yorks (ervaringsdeskundige trainer), onderzoeker Elise van der Stouwe en twee anonieme cliënten aan het woord. Bertine de Vries benadrukt dat mensen met psychosegevoeligheid kwetsbaarder zijn en viermaal zo vaak als de gemiddelde Nederlander slachtoffer zijn van geweld. denk dan aan beroving, mishandeling, seksueel misbruik, bedreiging met de dood. Volgens Marieke Pijnenborg gebeurt dat voornamelijk binnenshuis door bekenden.

Tijdens de training leer je om voor jezelf op te komen. Ook het lezen van gedrag is een belangrijk element in de training. Elise van der Stouwe onderzoekt het effect van de training. Door middel van hersenscans voor en na de training van 20 sessies wordt activiteit in de amygdala gemeten (verwerking van angst). Ook vullen de deelnemers, die drie jaar zullen worden gevolgd, vragenlijsten in. 

Lees het artikel:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/schizofreniepatienten-krijgen-kickboksles-om-minder-kwetsbaar-te-worden~bb143d35/

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen