Nederlandse onderzoeken naar trauma en psychose

25-04-2018 260 keer bekeken 0 reacties

Er zijn de laatste tijd diverse Nederlandse onderzoeken gedaan naar psychose en trauma. In één studie was sociale stress de focus, bij een andere studie stond de houding van therapeuten ten opzichte van traumagerichte therapie bij psychose centraal.

In een Nederlandse Virtual Reality (VR) studie werd het verband onderzocht tussen kindertrauma’s, verhoogde gevoeligheid voor sociale stress, (subklinische) psychotische en affectieve symptomen en kwetsbaarheid voor psychoses. Er was een duidelijke associatie tussen kindertrauma’s en een hoger niveau van paranoia in het VR-experiment. Een toename in subjectieve stress tijdens VR-blootstelling aan sociale stress (stress reactiviteit) werd voorspeld door kindertrauma’s. Het effect van kindertrauma’s op ervaren stress nam toe bij een grotere kwetsbaarheid voor psychose. Kindertrauma’s kunnen bijdragen aan psychotische en affectieve dysregulatie.  

Klik hier voor de gehele samenvatting.

Veling, W., Counotte, J., Pot-Kolder, R., van, O.J., & van der Gaag, M. (2016). Childhood trauma, psychosis liability and social stress reactivity: a virtual reality study. Psychol Med, 46, (16) 3339-3348.
 

In een andere Nederlandse studie werd de invloed gemeten van een speciale training in de toepassing van Prolonged Exposure Therapy en EMDR op de opvattingen van 16 ervaren Cognitieve gedragstherapeuten, zonder ervaring met PE of EMDR. De meeste therapeuten blijken namelijk zeer aarzelend te staan tegenover traumagerichte therapie bij psychose. Ze geloven niet dat deze therapieën werkzaam zijn (gebrek aan geloofwaardigheid), ze denken dat trauma-gerichte behandelingen belastend zijn voor patiënt én therapeut en ze denken deze therapieën schadelijk kunnen zijn voor hun patiënten. Het bleek dat na verloop van tijd de geloofwaardigheid van trauma-gerichte behandeling bij de therapeuten significant toenam, terwijl de verwachtingen over belasting en schadelijkheid significant afnamen. Er werd geen associatie gevonden tussen de ernst van de symptomen van de patiënten vóór de behandeling en de geloofwaardigheid of verwachte belasting bij de therapeuten.

Klik hier voor de gehele samenvatting.

Van den Berg, D.P., van der Vleugel, B.M., de Bont, P.A., Thijssen, G., de, R.C., de, K.R., Kraan, T., Ising, H., de, J.A., van, M.A., & van der Gaag, M. (2016). Exposing therapists to trauma-focused treatment in psychosis: effects on credibility, expected burden, and harm expectancies. Eur J Psychotraumatol., 7, 31712.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen