Tien jaar marktwerking in de zorg. Wat vind jij er van?

ProfielfotoDorothé van Slooten 11-05-2016 651 keer bekeken 0 reacties

In de tweeluik Radar Extra: Tien jaar marktwerking in de zorg, wie wordt er beter van? maakt Antoinette Hertsenberg de balans op. Wat heeft het nieuwe zorgstelsel ons gebracht? Zijn de hoge verwachtingen van het stelsel uitgekomen? En is de zorg effectiever en kwalitatief beter geworden? De tweeluik laat opvallende bevindingen zien, bijvoorbeeld hoe marktprikkels en het declaratiesysteem met de dbc-codes artsen en ziekenhuizen aanzetten tot onnodige onderzoeken en behandelingen. Ziekenhuizen worden in het nieuwe zorgstelsel geacht winst te maken en zijn afhankelijk van de 'productie' die gedraaid wordt. In de medische sector wordt soms wel gesproken over 'productietenten' als het over ziekenhuizen gaat. Een overstap naar een ander ziekenhuis betekent bijvoorbeeld vaak dat de patiënten opnieuw dezelfde onderzoeken moeten ondergaan, terwijl dit lang niet altijd nodig is.

Antoinette wil weten hoe specialisten en bestuurders denken over de weeffouten en de financiële prikkels in het huidige systeem. Welke stappen moet er genomen worden om de zorg te verbeteren? Kijk hier naar het eerste deel van de tweeluik via Uitzending gemist. Op maandag 16 juni volgt het tweede deel.

Reageer hieronder over wat je van de inhoud van de documentaire vindt. Ervaar jij de nadelen die in de documentaire worden verwoord, of zie je ook goede kanten van de marktwerking? 

0  reacties

Cookie-instellingen