begeleiding van ouders

Nienke Warnaar 29-10-2015 149 keer bekeken 2 reacties

Ik ben benieuwd hoe jullie als VIP team inhoud geven aan het begeleiden van ouders (of andere naasten). Hoe wordt dit in de praktijk ingevuld?

2  reacties

Wim Veling 11-11-15 om 18:03

Het is al lange tijd bekend dat familie interventies zorgen voor minder opnames, minder terugval, beter welzijn van familie en patient. Toch blijkt het in de praktijk weerbarstig om naasten goed te betrekken bij behandeling. Alle reden om hierover ervaringen uit te wisselen!

In Groningen zijn familieleden als het even kan bij intake en adviesgesprekken, we proberen in triade gesprekken te bespreken wie welke rol heeft in de zorg voor de patient, we doen een paar keer per jaar een serie psycho-educatie avonden voor naasten, en draaien als er voldoende animo is Multi Family Treatment groepen. Een maatschappelijk werker is bij ons beschikbaar voor extra ondersteunende gesprekken voor naasten, zij verbindt, legt uit, bemiddelt, relativeert, stimuleert, bevestigt, etc. Ook is er een systeemtherapeut (die voor meerdere afdelingen werkt) in te schakelen als er meer nodig is.

Klinkt misschien als heel veel, maar ook bij ons blijft het hard werken, vallen en opstaan.

Chrissie Koks 04-11-15 om 21:35

Hallo Nienke, leuke vraag om verder over te discussiƫren, want goede ouderbegeleiding is echt belangrijk en kan heel helpend zijn in het proces. In Tilburg nodigen wij ouders en andere belangrijke systeemleden standaard uit bij de intake en bpo's. Daarnaast hebben wij een Spv met aandachtsgebied ouderbegeleiding, op indicatie gaat zij gesprekken aan met ouders. Indien systeemtherapie geindiceerd is, voegt een van de psychologen in. Indien we de groep vol krijgen draaien we tweemaal per jaar een groepspsycho educatie voor ouders.
Dit is de situatie in Tilburg, ik ben ook erg benieuwd naar de andere teams.