Wim Veling: Virtual Reality therapie voor psychose werkt!

19-03-2018 2165 keer bekeken 0 reacties

Wim Veling is adjunct hoogleraar aan het UMCG met als leeropdracht ‘Psychose in de sociale context’ en werkt tevens als psychiater bij het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen. Hij is vanaf 2009 voorzitter van Netwerk Vroege Psychose. Klik hier voor meer informatie over Wim.

Edwin zet de Virtual Reality bril op, zucht eens diep en loopt de virtuele supermarkt binnen. Hij gaat langs de schappen, zoekt expres de paden waar ook andere klanten lopen, en gaat in de rij voor de kassa staan. Een druppeltje zweet loopt van zijn voorhoofd, zijn handen klemmen zich om de joystick. Na een paar minuten mag hij de winkel uit. Psycholoog Roos helpt Edwin de bril afzetten en geeft hem een tissue. Daarna bespreken ze hoe de oefening ging. Edwin heeft het volgehouden, en dingen gedaan die hij normaal niet snel voor elkaar krijgt.

In het dagelijks leven durft Edwin niet goed naar een winkel, omdat hij daar heel gespannen van wordt. Hij gaat zweten en trillen, krijgt achterdochtige ideeën over kassières en andere klanten, en moet vaak de winkel uit voordat hij zijn boodschappen heeft kunnen doen. Zo achterdochtig en angstig wordt hij ook in bussen en treinen. Eigenlijk overal waar veel mensen zijn. Met medicatie en cognitieve gedragstherapie zijn de klachten wel wat minder geworden, maar het blijft een groot probleem dat Edwins dagelijks leven behoorlijk in de war schopt.

Nu is er een nieuwe behandeling: Virtual Reality therapie. Na zestien sessies blijkt Edwin enorm vooruit te zijn gegaan. Hij kan niet alleen in virtuele omgevingen beter functioneren, ook in zijn dagelijks leven kosten sociale contacten hem minder moeite. Hij hoeft minder boodschappen online te bestellen, spreekt vaker mensen en voelt zich daarbij meer op zijn gemak. Edwin kon bovendien een grote wens in vervulling laten gaan: het voorlezen van één van zijn gedichten tijdens een culturele voorstelling. Op het podium in een volle schouwburg. Bijna te mooi om waar te zijn.

Begin februari werden in The Lancet Psychiatry de resultaten gepubliceerd van een Nederlands onderzoek naar Virtual Reality cognitieve gedragstherapie (VR) voor paranoïde wanen en sociale angst. Honderdzestien patiënten en vele psychologen van zeven GGz-instellingen deden mee. De helft van de patiënten kreeg VR therapie, de andere helft standaard behandeling. Het belangrijkste doel van de behandeling was dat patiënten beter mee konden doen in het dagelijks leven. En dat lukte! Vergeleken met de groep die standaard behandeling had gekregen, was de VR groep veel minder achterdochtig en minder angstig in sociale situaties. Ze hadden meer zelfvertrouwen gekregen en functioneerden beter. Er waren veel verhalen zoals die van Edwin.

Goed nieuws dus! We hebben er een nieuwe behandeling bij. Met VR durven patiënten sneller te gaan oefenen, ze kunnen precies bepalen wat ze willen oefenen, en kunnen net zo lang oefenen tot ze het kunnen. In de spreekkamer, met een psycholoog er naast die live feedback kan geven. Iedere GGz-instelling kan er nu mee aan de slag. Zorgverzekeraars gaan de behandeling vergoeden, en een training voor behandelaars komt in het voorjaar beschikbaar. Zet de VR-bril maar op!

Het verhaal van Edwin is gefilmd door Verloren Jaren Media. Klik hier om het te zien.  Beeld: CleVR BV.

Voor meer info en aanmelden training: https://vrmentalhealth.nl/

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen