Johan Stegeman: over de impact van schildkliermedicatie

Joyce Huls 12-11-2019 1137 keer bekeken 0 reacties

Johan Stegeman werkt als ervaringsdeskundige in een VIP-team van GGNet. Verder leest en schrijft hij graag en heeft een spirituele zienswijze. Klik hier voor meer informatie over Johan.

Het zit in batterijen, in moderne auto’s en vanaf 2006 zit het ook in mij.

Ik heb het natuurlijk over het veel besproken en inmiddels voor de gebruiker dure medicijn lithium. Ik vraag me eigenlijk af of je wel van een geneesmiddel kunt spreken omdat het niet voor genezing zorgt. En niet precies bekend is hoe het werkt, alleen maar dàt het werkt. Tot op de dag van vandaag heeft me dat gestoord aan dit middel. Anderzijds ben ik al wel 14 jaar psychosevrij en ik kan niet bewijzen of ik dat ook zou zijn geweest als ik geen lithium had geslikt.

Datzelfde lithium heeft er voor gezorgd dat mijn schildklier niet meer goed werkt. Om dit probleempje op te lossen slik ik nu ook al zo’n 10 jaar een schildkliermedicijn. Voor beide soorten medicatie moet ik bloed prikken om te checken of de waardes nog goed zijn. Mijn schildklier werd 1 x per jaar gecontroleerd en dat gebeurde ongeveer 4 maanden geleden ook. De waardes waren enorm gestegen en voor mij was dat een verklaring voor mijn depressieve gevoelens die ik ervoer. Omdat de waardes nog binnen een bepaalde bandbreedte vielen, kreeg ik niet het advies om bijvoorbeeld extra schildkliermedicatie in te nemen. Ik heb me hier erg over verbaasd, helemaal toen ik me inlas over de enorme impact van het schildklierhormoon op de stemming.

Wat mij duidelijk werd is, dat psychiaters niet altijd veel van schildkliermedicatie afweten. Mij werd dan ook aangeraden om naar de huisarts te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. In de tussentijd had ik op eigen houtje mijn schildkliermedicatie verhoogd, omdat ik eindelijk een verklaring had voor mijn sombere stemming. Mijn huisarts was daar helaas niet zo blij mee, maar ze begreep dat ik ten einde raad was.

Vanaf de zomer check ik nu om de 6 weken mijn bloed en overleg met mijn huisarts over de hoogte van de dosering van mijn medicatie. Waar ik bij de psychiater jarenlang op 100 mg functioneerde, functioneer ik nu tussen de 125 mg en de 137,5 mg. Mijn stemming is veel beter en het geeft een veilig gevoel dat er zo goed naar gekeken wordt.

Wat ik echt niet snap is dat veel psychiaters die gespecialiseerd zijn in stemmingsziekten, weinig weten van de impact van een juiste dosering schildkliermedicatie. Of dat ze dit niet even heel goed overleggen met een huisarts of schildklierspecialist. Want de werking van een schildklier luistert heel, heel nauw. Dat kan je maken of breken…

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen