Johan Stegeman: Ik ben geen sneltrein meer

11-04-2019 1117 keer bekeken 0 reacties

Johan Stegeman werkt als ervaringsdeskundige in het VIPteam van GGNet. Verder leest en schrijft hij graag en heeft een spirituele zienswijze. Klik hier voor meer informatie over Johan.

Het is nog geen week geleden dat ik met grote letters STOP in mijn dagboek schreef. STOP omdat ik intens moe was. Stop omdat ik me somber en verdrietig voelde.

Ik kon het verklaren. Er was nogal wat gebeurd de laatste tijd. In oktober van 2018 heb ik mijn rechteroog laten amputeren vanwege steeds erger wordende klachten. Vanaf januari 2019 heb ik mijn werkzaamheden in het VIP-team weer opgepakt. Mijn oogklachten zijn aanzienlijk verminderd en als gevolg daarvan voelde ik me even heel blij, misschien zelfs wel een tikkeltje euforisch. Ik hoopte dat ik mijn werkzaamheden qua aantal uur snel zou kunnen uitbreiden omdat ik me zo goed voelde, maar helaas merkte ik al snel dat mijn belastbaarheid helemaal niet is toegenomen. Sterker nog, het is afgenomen. Weliswaar met minder pijn, maar nu met een enorme vermoeidheid.

Misschien is mijn leven wel het beste te vergelijken met een sneltrein. Steeds maar weer doordenderen, even stoppen op het station om de tegenslag te verwerken, en dan direct weer doorgaan. Op naar weer een nieuwe bestemming, een nieuw station en wederom heel even stoppen om weer een nieuw probleem te verwerken en vervolgens weer voorwaarts. En dat alles zo snel als mogelijk.

Ik heb regelmatig moeten stoppen als gevolg van een fysieke of mentale ervaring. Altijd heb ik me weer kunnen hervatten en ook nu probeer ik dat weer. Maar ik zal moeten accepteren dat ik geen sneltrein ben. Ik probeer mijn beperkte belastbaarheid te accepteren en me ervan bewust te worden dat de sneltrein overbelast is geraakt en alleen nog maar verder kan als stoptrein.

Rustig aan, zonder tijdsdruk, verwachtingen van anderen of van mezelf…

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen