Evelyn Wannet: Andere regelgeving voor mensen met psychische kwetsbaarheid?

Joyce Huls 22-08-2018 1251 keer bekeken 0 reacties

Evelyn Wannet is mededirecteur/eigenaar van Twomorrow. Na haar academische opleiding begon Evelyn bij een ICT multinational. Maar ze miste de mix van menselijke maat en maatschappelijke relevantie. Daarom koos ze voor de GGz, met de ambitie om meer cliënten de weg naar betaald werk te laten bewandelen.

Er studeren bijna een half miljoen studenten aan het MBO in Nederland. En als je gaat studeren, kun je geld lenen bij de overheid (bij de DUO: Dienst Uitvoering Overheid), als jij (of je ouders) de studie net zelf kunnen betalen. Uitgangspunt bij een lening is dat de student de lening terug betaald mét rente. De basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen wél een gift worden.

Bij een mbo 3 of 4-opleiding, worden de basisbeurs, Ov-jaarkaart en de aanvullende beurs pas een gift als de student binnen 10 jaar, gerekend vanaf de 1e maand studiefinanciering, het diploma behaalt. Anders moet alles worden terug betaald.

Nu de praktijk:

Nienke heeft haar eerste psychose gekregen na afronding van de middelbare school. Vanuit het VIP-team is geïnvesteerd in behandeling, herstel en het creëren van toekomstperspectief. Inmiddels is Nienke 18 jaar geworden en heeft zij een bijstandsuitkering gekregen om in haar inkomen te voorzien, aangezien ze niet meer thuis bij haar ouders woont.

Met vallen en opstaan, is Nienke langzaam weer opgekrabbeld en heeft zij samen met de IPS-trajectbegeleider doelen gesteld. Het liefst start ze per 1 september een MBO-studie, niveau 4, voor apothekersassistente. De wens sluit aan bij haar huidige belastbaarheid en cognitieve capaciteiten. So far, so good.

Maar dan: de klantmanager van de gemeente geeft aan dat de bijstandsuitkering komt te vervallen op het moment dat Nienke start met een studie. Gezien haar belastbaarheid en gevoeligheid voor prikkels is het combineren van studie en werk te zwaar. De klantmanager stelt voor om dan een volledige lening aan te vragen bij DUO … conform de regeling én met het risico een grote studieschuld op te bouwen, mocht Nienke het diploma niet behalen.

Echter, met haar psychische kwetsbaarheid is de kans immers groter dat Nienke de studie helaas niet succesvol kan afronden. Valt er dan niet iets voor te zeggen dat de regels voor Nienke anders zijn, en moeten zijn, dan voor haar half miljoen studiegenoten?

Wat vindt u?

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen