Widel van Son: Het mag weer!

438 keer bekeken 1 reacties

Widel van Son is klinisch psycholoog bij het VIP-team van GGNet in Apeldoorn. Ze is lid van de Commissie Netwerk Vroege Psychose, en van daaruit voorzitter van de werkgroep Rijgeschiktheid bij Psychose. Klik hier voor meer informatie over Widel.

Begin januari kreeg ik een blij appje van één van de cliënten die betrokken is geweest bij de adviesnota Herziening Rijgeschiktheid bij Psychose. Met foto’s erbij: zijn nieuwe rijbewijs met code 101 erop! Nu mag hij ook weer voor zijn werkgever rijden, met een maximum van 4 uren per dag. Tussen 2016 en 2018 was er de overheidsregeling REG2000 (Regeling eisen geschiktheid 2000), die alleen privégebruik toestond vanaf een half jaar na remissie van de psychose.

We hebben er als werkgroep RijP (Rijgeschiktheid bij Psychose, in opdracht van de NVvP) een tijdje over gedaan om de regeling hiervoor aangepast te krijgen, na twee jaar is het in de zomer van 2018 gelukt. Het CBR en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stonden er welwillend tegenover, snapten goed dat het verschil tussen privégebruik en rijden tijdens werkuren niet zo groot was. Maar de Gezondheidsraad moest daarvoor opnieuw worden geconsulteerd en dat kost tijd. Zeker omdat alle drie de instanties last hebben van een te grote werkdruk en een te lange agenda om een aanpassing als deze snel en toch zorgvuldig te kunnen afwegen.

In een loopbaan als behandelaar zonder veel activiteiten op het gebied van landelijk beleid heb ik me vaak verbaasd over de uitgebreide procedures, over al die uren van al die mensen om iets te veranderen. Inmiddels heb ik veel geleerd over geduld hebben, helder formuleren, goed onderbouwen. En heb ik vaak gezucht.

Nu dan dit goede bericht, dat voor de werkgroep staat voor al die andere mensen die hersteld zijn van een psychose, weer aan het werk zijn en de auto daarbij nodig hebben. Code 101, dus het beroepsmatig mogen rijden voor een paar uur per dag, is zoveel waard voor hen, voor ons. Het is een onderdeel van de aanpassingen in de regeling waar we op hopen in de toekomst. Maar nu met het verkrijgen van dit rijbewijs bij deze cliënt alvast een tastbaar resultaat. Hier deden we het voor!

1  reacties

Chrissie Koks 11-02-19 om 20:03

Super Widel! Knap werk van jou en andere leden van de werkgroep! Proficiat!